top of page

Jään ja tulen lauluja

Karhunpaskariipus

Jään ja Tulen lauluja oli Jyväskylän kaupunginteatterin ja Teatterikorkeakoulun yhteistyö, kahden pienoisnäytelmän ilta 28.11.2001.

Kirjoitin näytelmän "Karhunpaskariipus". Sen ohjasi Anna Krogerus. Tein myöhemmin näytelmästä myös kuunnelmakäsikirjoituksen nimeltä Mona

Toinen näytelmistä oli nimeltään "Hukkunut tyttö". Sen kirjoitti Anna Krogerus ja ohjasi Irene Aho. 

KARHUNPASKARIIPUS

Maailmalla mallinuran luonut Mona palaa Suomeen ja lapsuudenkotiinsa ”perämettään”.  Paluun syy on salaperäinen puhelu, joka sisältää vain yhden sanan: tule.

Mutta kotona on kaikki muuttunut. Pikkuveli, Aaro, ei ole puhunut sanaakaan Monan lähdön jälkeen, neljääntoista vuoteen. Isän mehiläistarha on sairastunut – mädän lemu leijuu kotipihan yllä. Naapurin omenatarhuri, Hans, kiertelee pihapiirissä maanomistajan ottein, eikä kukaan uskalla avata saunan ovea.

 

Kaiken alla, mustana kuin multa, sykähtelee väistämätön totuus. Ja kun se lopulta paljastuu kaikessa hirvittävyydessään, se on jättävä lähtemättömät jäljet jokaiseen näytelmän henkilöön.           

”Mona” on silmittömän kaipuun ja itsetuhon kuvaus, väkivaltainen, surrealistinen satu aikuisille. Monan mieltä hallitsee lapsuuden kauhu ja rakkauden kaipuu – mutta onko maailmassa sijaa sisarusten väliselle rakkaudelle? 

Näytelmän keskiössä on nuoren naisen itsenäistymiskamppailu, Monan yritys vapautua irrallisuuden ja vieraantuneisuuden tunteesta ja löytää tie takaisin kotiin. 

 

”Mona” paljastaa elämänvietin, äärimmäisen taistelutahdon, joka pakottaa ihmistä löytämään  hyvää, näkemään valoa vaikka ympärillä olisi pelkkää pimeyttä.   

bottom of page